4 ARALIK 2017 DÜNYA MADENCİLER GÜNÜ KUTLAMASI

"4 Aralık Dünya Madenciler Günü Kutlu Olsun!" Saygı duruşu ve İstiklal Marşından sonra madenciler gününün anlamı ve madenciliğin önemi hakkında öğrencilerimize bilgi verildi. (Yer: ÇOMÜ, Mühendislik Fak., Maden Mühendisliği Bölümü, Çanakkale)

4 Aralık Dünya Madenciler Günü'nün anlam ve önemi:
Roma İmparatorluğu zamanında İzmit yakınlarında madencileri koruduğuna inanılan Santa Barbara'nın madene yerleştiği 4 Aralık günü kutlanan "Dünya Madenciller Günü" ülkemizde ve dünyada kutlanıyor. Roma imparatorluğu zamanında, babasının gazabından kaçarak, İzmit yakınlarında madencilerin çalışmakta olduğu bir mağaraya sığınan, çalışmakta olan madencileri koruduğuna inanılan azize S. Barbara ve bu nedenle madenciler tarafından azize kabul edilen Santa Barbara'nın 4 Aralık tarihinde bu mağaraya yerleşmesi, önce Anadolu'da daha sonrada Avrupa ve tüm dünyada "Dünya Madenciler Günü" olarak kutlanmaktadır.

Madencilerimizi anlamak ve bir işletme ruhsatı alabilmek için; sadece kamu kesiminden örnek verecek olsak bile, ortaya çıkacak tablo insanları hayrete düşürecektir. Bir madenci; ruhsat bedeli, Hazine payı, il özel idare payı, köylere hizmet götürme bedeli, arazi tahsis bedeli, orman payı + KDV, belediye payı, çevre uyum teminatı, orman alt yapı izni, ağaçlandırma bedelini öder ve 8 bakanlık, 92 yasa, 87 yönetmelik, 16 uluslararası sözleşme, 8 tüzük ve 21 değişik kurumdan izin alabilirse maden üretimi yapabilir.